Ta Mpakaliarakia tou Aristou

"Τα μπακαλιαράκια του Αρίστου" είναι μια εμπειρία. "Τσιμπημένη" εμπειρία, δε λέω. Αλλά εμπειρία. Όλα τα καλά έχουν ένα τίμημα, ας είναι. Επιβεβαιώνομαι κάθε φορά που ρίχνω μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία.

"Ta mpakaliarakia tou Aristou"(The cods of Aristos) is an experience. Quite an expensive one, but still. All good things in life have a price, let it be. I find faith every time I take a look at the following picture.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα ιστορικά μαγαζιά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Περί το 1910, ο πατέρας του Αρίστου άνοιξε στην οδό Κατούνη ένα κατάστημα αρκετά μικρό ώστε να χωράει μόνο αυτός για να ψήνει τα εμπορεύματά του. Κύριοι πελάτες του ήταν οι εργάτες του λιμανιού. Σήμερα, περίπου έναν αιώνα μετά, η πόλη συζητάει γι'αυτό με ενθουσιασμό. Η επιτυχημένη πορεία του στα χρόνια δεν είναι τυχαία. 


It could be considered as one of the most historical shops of the city of Thessaloniki. By 1910, the father of Aristos opened on Katouni street a rather small shop which offered space to only host himself while roasting his goods. His main customers by that time used to be the port workers. Today, after almost one century, the city is discussing about this place with enthousiasm. Its successful development through years is not just a coincidence.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Το κατάστημα βρίσκεται στα Λαδάδικα, είναι προσβάσιμο από δύο διπλανά στενά και σφύζει μονίμως από πελάτες, τόσο Έλληνες όσο και ξένους. Όταν ο καιρός το επιτρέπει, εξωτερικά τραπέζια καταλαμβάνουν το δρόμο και οι μυρωδιές δεν επιτρέπουν να περάσει απαρατήρητο αυτό που συμβαίνει εκεί. Σύμφωνα με το περιοδικό National Geographic, στο αφιέρωμά του για τη Θεσσαλονίκη ως προορισμό του 2013(Best Trips 2013), "Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου" αποτελούν ένα από τα τρία μέρη στην πόλη για χαρακτηριστικές γευστικές εμπειρίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση Fish&Chips. Το σχετικό άρθρο βρίσκεται εδώ. 


The shop is situated at Ladadika, it is accesible from two parallel narrow streets and it is constantly full of customers, greek as well as foreign ones. When the weather allows it, outdoor tables occupy the streets and smells don't let what's going on there be unnoticed. According to National Geographic magazine, when it comes to its tribute about Thessaloniki as a destination for 2013(Best Trips 2013), "Ta Mpakaliarakia tou Aristou" constitute one of the three places in town for characteristic gustatory experiences, in this case Fish&Chips. The related article can be found here.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Ο κατάλογος παρέχει περιορισμένες επιλογές. Κανείς ξέρει τι γυρεύει εκεί άλλωστε: Τηγανητό μπακαλιάρο με πατάτες τηγανητές. Και σκορδαλιά. Και κανένα σαλατικό ή έξτρα αλοιφή. Άντε, και μια-δυο ρετσίνες ή τσίπουρο. Η μερίδα είναι γενναιόδωρη και χορταστική από την όψη ακόμα, και δεν αφήνει περιθώρια για λιγούρες για τις επόμενες 6-8 ώρες. Ο σερβιριζόμενος βακαλάος είναι Νορβηγικής εισαγωγής και το κουρκούτι με το οποίο τηγανίζεται εξαιρετικό και διόλου "ψωμένιο". Η τιμή κατά άτομο κυμαίνεται στα 10€, ανάλογα με τις προθέσεις/διαθέσεις προς κατανάλωση. 

Προσωπικά, κατά την επίσκεψή μας με το πλήρωμά μου, ικανοποιηθήκαμε δεόντως από την εξυπηρέτηση, την ταχύτητα, την ποιότητα και την ποσότητα για το σχετικά "γρήγορο" φαγητό που προσφέρεται. Άλλωστε οι υπεύθυνοι αυτό γνωρίζουν σε βάθος χρόνου να κάνουν καλά, με αποτέλεσμα να έχουν τελειοποιήσει την προσέγγισή τους. Η μερίδα στην παρακάτω φωτογραφία είναι διπλή και, αν κι έχουμε τη φήμη μάχιμων καταβροχθέων, δεν καταφέραμε να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.


The menu offers limited options. Anyway, one knows what to look for at that place: Fried cod with french fries. And skordalia(mashed potato and garlic dip). And maybe a salad or extra dip. Or a bottle of retsina(greek resinated wine) or tsipouro(greek pomace brandy). The portion is generous and filling even from its sight, and leaves no room for cravings for the next 6-8 hours. The served cod is imported from Norway and the batter with which it is cooked is excellent and not "bread like" at all. The price per person is around 10€, depending on the intention/mood for consumption.

Personally, during the visit of me and my crew, we were satisfied enough with the service, the speed, the quality and the quantity for the relatively "fast" food we were offered. Besides, the owners have perfected their technique through all these years, as this is their main focus. The portion displayed on the picture below is double and, even though we have the fame of effective eaters, we never managed to terminate our mission.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη σκορδαλιά με τη μυστική συνταγή, καθώς και να προσθέσετε μια καυτερή πιπεριά στην παραγγελία σας. Κάνουν τη διαφορά.

! Τις καθημερινές, κατά τις ώρες 16.00-18.00 γίνεται έκπτωση 10% σε φοιτητές με επίδειξη του φοιτητικού τους πάσο.

Εντόπισα "Τα Μπακαλιαράκια του Αρίστου" στις οδούς Κατούνη 3 και Φασιανού 2 στα Λαδάδικα, σε απόσταση αναπνοής από το Λιμάνι Θεσσαλονίκης.


Don't forget to taste the skordalia with its secret recipe, as well as to add a chilly pepper in your order. These two elements make the difference.

! On weekdays, during 16.00-18.00 there's a 10% discount for students when displaying their student card.

I discovered "Ta Mpakaliarakia tou Aristou" on Katouni 3 and Fasianou 2 streets at Ladadika, really close to the Thessaloniki Port.



1 comments:

 

Blogger news

Blogroll

About