Rosticceria di Salonicco

Μακράν ένα από τα αγαπημένα μου εστιατόρια για το συνδυασμό χαρακτήρα-ποιότητας φαγητού. Η ύπαρξή του έγινε αντιληπτή στον άγρυπνο φαγητο-αισθητήρα μου από συζητήσεις συναδέλφων στη σχολή. Κάθε φοιτητής αρχιτεκτονικής Θεσσαλονίκης που σέβεται τον εαυτό του (έχουμε ένα ψώνιο με τα μικρά κρυμμένα cool μαγαζάκια) το έχει τουλάχιστον στη λίστα του προς επίσκεψη, αν δεν είναι ήδη συχνός πελάτης.


This post is about one of my far favourite restaurants when it comes to the combination of character-food quality. It's existance got detected by my sensitive food-sensor when I heard some colleagues of mine talking about it. Every Thessaloniki architecture student who respects himself (we really enjoy discovering small hidden cool places) has at least noted it down on his list to visit, if he is not already a regular customer.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Ο mini χώρος του μπορεί να φιλοξενήσει λίγους και καλούς. Ο φιλικότατος ιταλικής καταγωγής ιδιοκτήτης, ο οποίος εκτελεί και χρέη σεφ παράλληλα, ξέρει πως να σε κάνει να νιώσεις σα στο σπίτι σου. Αγάπησα το μέρος από την πρώτη στιγμή, γιατί ήταν σα να βρέθηκα ξαφνικά σε συνοικιακό εστιατόριο της Ρώμης. Χαρακτηριστικό στοιχείο της διακόσμησης αποτελούν τα καθίσματα θεάτρου/κινηματογράφου, προσδίδοντας ένα ρετρό ύφος στο χώρο. Η κουζίνα είναι σε άμεση επαφή με το μπαρ, επιτρέποντας στους πελάτες να παρακολουθούν τον σεφ ενώ κάνει τα μαγικά του.


Its mini space can host few and good visitors. The exceptionally friendly italian owner, who serves at the same time as a chef, knows how to make you feel like home. I loved this place from the very first moment, because it was like I had suddenly entered a suburban restaurant in Rome. A characteristic clue of the general decoration is the theatre/cinema seats, which offer a retro touch to the space. The kitchen is open to the bar, allowing the view of the chef doing his magic.


Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  

Ως προσκυνήτρια μακαρονιών σε βωμό, δε ξέρω πόσο αντικειμενικός κριτής μπορώ να είμαι όσον αφορά το φαγητό. Αλλά δηλώνω λάτρης αυτού που έχει να προσφέρει το μαγαζί. Οι συνταγές είναι μετρημένες και προσεγμένες, και δεν με απογοήτευσαν ποτέ. Σερβίρονται σε "σπιτικού" τύπου πιάτα με τριμμένο τυρί. Έξτρα χιντ από μεριάς μου είναι η προσθήκη λίγης καυτερής πιπεριάς, σε μερικά πιάτα ταιριάζει κολάσιμα. Για τους θαρραλέους που αναζητούν λίγο συνοδευτικό ψωμί, μπορούν να τολμήσουν να ζητήσουν, χωρίς να εγγυηθώ την αποφυγή λοξού βλέμματος από τον σεφ. Στο μενού περιλαμβάνονται επίσης κάποια ορεκτικά και κυρίως με κρέας, αλλά αναμφίβολα το φόρτε του μαγαζιού είναι οι μακαρονάδες του. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε τα πιάτα ημέρας, κυρίως τα λαζάνια. Γενικά οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 8.50€, και θα μπορούσαν να θεωρηθούν μάλλον προσιτές για το μέσο καταναλωτή που θέλει να γευματίσει έξω και να γευτεί κάτι διαφορετικό.


As a desperate pasta lover, I don't know how objective my criticism can be when it comes to the food. But I declare to be a great fan of what this place has to offer. The recipes are few and thoughtful, and have never let me down. The pasta is served in "home" style plates, usually with grated cheese on top. An extra hint from me is the addition of some chilly pepper, it really goes with some dishes. For the brave ones who are looking for some bread, they can try to ask for it, but I can't guarantee the avoidance of a short in time yet scary glimpse from the chef. The menu also includes some appetizers and main dishes with meat, but undoubtedly the place is popular for its pasta dishes. Don't forget to try the recipes of the day, especially the lasagna. In general, prices don't surpass 8.50€, and could be considered as affordable for an average consumer who wants to dine out and taste something rather different. 

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
Ενδεικτικά, θα ήθελα να αναφέρω δύο συνταγές που δοκίμασα πρόσφατα και θα πρότεινα ανεπιφύλακτα. 
Η πρώτη(εικόνα παραπάνω) έχει την εξής περιγραφή στο μενού: Πένες με πέστο από φυστίκι αιγίνης, πεκορίνο, ελαιόλαδο και σπεκ. Οποιαδήποτε περαιτέρω περιγραφή είναι περιττή.
Η δεύτερη(εικόνα παρακάτω) περιγράφεται ως: Ριγκατόνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, καυτερή πιπεριά, μανιτάρια porcini και γκοργκοντζόλα. Λιτό κι εξαιρετικό.


To conclude with, I would like to refer to two recipies which I tried recently and I would strongly recommend to anyone.
The first(image above) had the following description in the menou: Penne with pistacchio pesto, pecorino, olive oil and speck. Any further description is unnecessary.
The second(image below) was described as: Rigatoni with olive oil, garlic, chilly pepper, porcini mushrooms and gorgonzola. Simple and excellent.

Copyright © 2013 • Eleni Papantoniou  
!Happy hour: Τις καθημερινές 17.00-20.00 μπορεί κανείς να δοκιμάσει μία από 5-6 προτεινόμενες συνταγές μόνο για 4. Προσωπικά είμαι επίσημος χορηγός της χαρούμενης ώρας και περιμένω να χριστώ από το μαγαζί πελάτης της χρονιάς.

Ανακάλυψα τη "Rosticceria di Salonicco" στην οδό Αρμενοπούλου 27, σε απόσταση αναπνοής από τη Ροτόντα και την πανεπιστημιούπολη.


!Happy hour: On weekdays from 17.00 to 20.00 one can try one of 5-6 suggested recipies for only 4. Personally, I am an official sponsor of happy hour and I am waiting to be honoured by the restaurant as customer of the year.

I discovered "Rosticceria di Salonicco" on Armenopoulou 27 street, just a few steps away from Rotonda and the university campus.

0 comments:

Post a Comment

 

Blogger news

Blogroll

About